Scrapbooking

En scrapbook är kort sagt en minnesbok som en eller flera personer använder för att bevara bland annat citat, bilder och dikter, brev, tekningar och recept med mera. Det är en väldigt populär fritidsaktivitet för många att utöva idag men historiskt sett så är det en väldigt gammal tradition med anor så långt tillbaka som 1400-talet. Från början var det ett sätt att bibehålla information på och kallades för en Alldagsbok och var som en blandning mellan dagbok och anteckningsbok. Varje bok var då såsom nu unikt utformad efter varje skapares tycke och smak och kunde variera otroligt mycket i läsbarhet, utfyllnad och på kostnad. Dess popularitet ökade under dom kommande decennierna i stadig takt både bland vanligt folk och adeln. Fram på 1500-talet så dök det även upp en ny form utav alldagsböcker, vilka istället kallades för Vänskapsalbum och har mer gemensamt med våra tiders årsböcker som populariserats genom media i high school tv-serier och berättelser. Tanken var att vänner, gäster eller kunder fyllde i sina namn, titlar och en kort text eller illustration riktat till bokens ägare. Det är även en tradition som lever kvar i och med dagens gästböcker.

Populärt med färgbilder i slutet av 1500-talet

I slutet av 1500-talet så blev det allt populärare med färgbilder i böckerna och båda sorterna såldes som souvenirer till turister. 1775 så publicerade författaren James Granger sin bok A History of England, där det fanns flertalet blanka sidor i slutet av boken där köparna själva kunde göra boken personlig. Under 1700 – och 1800 – talet så gav det även unga kvinnor att uttrycka sig estetiskt och konstnärligt i en tid då sådana ämnen var kraftigt mansdominerade. Kvinnor rekonstruerade ofta representationer utav sina dagliga liv, vad som skedde omkring dom och återgav inte bara genom texter utan även bilder, tygbitar och annat vad som skedde i deras liv.

Fotoalbumen var början

Efter 1826 så kunde folk också börja använda sig utav fotografier för att föreviga ögonblick och fylla sina alldagsböcker med, det var även på detta vis som fotoalbumen utvecklades till den form som vi känner den idag. Den moderna formen utav alldagsböcker, eller scrapbooks, brukar dock anses vara Marielen W. Christensen från USA:s förtjänst. Hon började designa sina egna layouts med plats för foton, memorablia och texter och runt 1980 så hade hon fyllt hela 50 volymer. Hon blev inbjuden att visa upp dom vid World Conference on Records och snart så publicerade hon och hennes make en Gör det själv bok, som handlade om att bevara minnen vid namn Keeping memories alive. Hon öppnade även en butik fylld med scrap booking material som än idag är öppen.

Sedan dess så har ett helt community växt upp kring scrapbooking med tips på hur man bör och inte skall göra, tävlingar över hur man snyggast och tydligast bevarar sina minnen och även hela hemsidor dedikerade till detta urgamla fenomen. Rese scrapbooks har blivit en populär försäljningsvara och det finns en hel industri med köp och sälj inom området. Många kändisar delar med sig av sina liv i scrapbooks och många bloggar har börjat efterlikna dessa, fast då digitalt istället. Men oavsett hur man går tillväga så är det just dokumentationen utav minnen som dom flesta anser vara det viktigaste inom fenomenet och att man aldrig bör glömma att det handlar om att bevara minnen, återge stunder ur folks liv och ge andra en inblick i hur det en gång var.