Borddukning

Att duka bordet inför lunch eller middagen är en väldigt vanligt förekommande rutin för dom allra flesta. Man plockar fram tallrikar eller skålar, lite bestick, glas och tillbehör. Inga konstigheter, eller hur? Eller ja, man skulle kunna tro det i alla fall, men det är faktiskt så att borddukning i sig länge har varit en stor konstart med många komplicerade och djupt gående traditioner och regler.

Det går att spåra många traditioner som finns än idag tillbaka flera århundranden. Gaffel på vänster sida, kniv på höger, man serverar alltid från vänster sida om gästen skall ta själv medan tallrikar med mat på skall serveras från höger. Man fyller även på dryck från höger sida och det finns ett stort antal olika bestick för alla tillfällen vilket kan förvirra även den insatte. Sedan kommer vi till servetten, som går att vikas på en rad olika vis, som till exempel med japansk origamiinspiration, låta besticken ligga i en vikt servett nästan som en sovsäck eller varför inte bara platt bredvid tallriken?

Tävla i bordsdukning

Det finns även dom som tävlar i att duka bord och med flertalet olika kategorier så som dom mest artistiska, bäst användande utav återvunnet material och mest ”överdrivna” är rätt vanliga. Ofta så går det även efter teman, som klassisk dukning, efter högtider eller länder/kulturer och maträtter. Eleganta dukningar brukar kunna stå sida vid sida med riktiga konstverk eller så överdrivna skapelser att dom kunde platsat på cirkus. Det finns även dom som tar det ännu ett steg längre och klär ut sig själva för att vara en del utav själva konstverket. Ofta måste dom då sitta blickstilla under den korta period som man visar upp sitt tävlingsbidrag och poängavdrag kan ges ifall någon rör sig eller gör ljud ifrån sig.

Denna sortens tävlingar är som vanligast i USA och ofta förekommande runt tacksägelsedagen eller vid jultider, då det är två högtider som är väldigt fokuserade på just familjemiddagar och ätande. Ofta handlar det då om överdådiga blombuketter, frukter och nötter i ett ymnighetshorn eller varför inte levande ljus? Många gånger så går dom även i färgkoder, tacksägelsedagen är vanligtvis orange medan julen i USA är grön och röd. Just ymnighetshornen är väldigt populära dekorationer och kan variera väldigt mycket i storlek, utfyllnad och användande. Vissa använder det som en skål för frukter och nötter som man får äta medan andra gånger så limmas allting fast för att stå stabilare. Ymnighetshornet i sig representerar minnet utav hur svältande nybyggare och pionjärer fick hjälp utav urbefolkningen som kom med mat och delade med sig utav dom grödor som fanns.

 

I Sverige så är tävlingar inte lika populärt som på andra sidan den lilla pölen atlanten, men då amerikanska media dominerar även här så har det faktiskt börjat ploppa upp en och annan tävling, men med fokus på svenska traditioner. Det populära tv-programmet historieätarna skall även dom varit en inspiration för folk som är intresserade utav vett och etikett genom tiderna och vill hålla gamla traditioner vid liv. Det kan även vara en rolig sysselsättning för familjen att försöka sig på olika former utav borddukningar, vika servetter på inspirerande och roliga vis eller försöka få till intressanta bordsdekorationer.