Deg, bubblor och annat roligt

Play – Doh, det vill säga lera på burk, och den svenska trolldegen är två klassiska och roliga pysselgrejer och lekar för barnen i nästan alla åldrar. Play – Doh (som egentligen är ett varumärke, men så välkänt att även leran får heta så i vanlig folkmun oavsett tillverkare) kan dock kännas rätt så dyrt att köpa i leksaksaffären, även om den går att återvända under väldigt lång tid så länge man lägger tillbaka den i plastburken. Så varför inte ta och göra lite själv?

Allt man behöver är några vanliga hushållsartiklar som finns i princip alla vanliga kök.

3 deciliter salt

3 matskedar matolja

2 matskedar alun

4 deciliter vetemjöl

Ungefär 5 deciliter kokande vatten

Karamellfärg

 

Blanda salt, vetemjöl och alun i en bunke. Var dock försiktigt med det sistnämnda då det kan vara irriterande i direktkontakt med huden. Koka upp vattnet och tillsätt rikliga mängder karamellfärg och blanda sedan tills degen har blivit smidig och len. Nu har ni hemmagjord Play – Doh lera att leka med och när barnen (och dom vuxna) är färdiga med leran så kan man förvara den i en plastpåse i kylen väldigt länge innan den blir stel och tråkig.

Trolldeg

För den som hellre vill ha något mer hållbart men ändå enkelt att pyssla med så kan man lätt slänga lite trolldeg på mindre än en halvtimme. Även här så handlar det om vanliga hushållsartiklar som dom flesta har hemma, förutom kanske alun då, som går att få tag på närmsta apotek. Ingredienserna är följande:

4 deciliter vetemjöl

2 deciliter salt

2 deciliter vatten

2 matskedar alun.

 

När ni är klara med era konstnärliga alster så går det bra att slänga in trolldegen i några minuter i ugnen för att den skall stelna och hålla längre, så länge man är försiktig så dom inte spricker. Efteråt kan man måla på dom med vattenfärger eller akryl för att få till riktiga små skulpturer.

Såpbubblor

Om man dock inte känner för att leka med lera, så går det ju istället att ta ut barnen en solig dag och blåsa lite såpbubblor. Ofta blir det ett av två olika resultat, dussintalet små bubblor eller en eller två gigantiska varianter, om man nu får till några alls. Men såpan som är speciellt gjord för just att blåsa bubblor är ofta dyr i förhållande till den mängd man får, så då är det lättare att göra lite hemma själv. För vanliga såpbubblor så rekommenderas:

Cirka 2 deciliter vatten

½ tesked socker

1 deciliter diskmedel

 

När det kommer till blandningen så bör det göras med varlig hand så det inte bildas lödder.

 

Om små bubblor inte faller er i smaken så kan man istället göra stora och använda en rock ring istället för en liten modell.

Mellan 2 – 5 deciliter vatten (testa dig fram)

½ deciliter diskmedel

½ deciliter glycerol (finns att köpa på närmaste apotek)

1 tesked strösocker

 

Återigen så gäller det att blanda försiktigt så det inte löddras.

 

Ett annat tips är att försöka sig på att använda sig utav mjukt vatten, så som regnvatten och med tanke på vilken sorts somrar vi brukar ha här i landet så bör det inte vara några problem att få tag på.